Fredag i slutet av maj. Taklagsfest. Dags för. För det ska man ha.* 20-talet inbjudna som under vägen varit med och bidragit på ett eller annat sätt. Så tacksamma. Grill, långbord, dryck och kladdis uppdukat i köket (det som snart ÄR köket). En första middagsbjudning. Gick väldigt bra. Ett litet litet jobb först bara, 362 kg skulle på något sätt byta plats - från släpkärra till in under tak och över tröskel. Inte en sumobrottare, mer en sumobrasa (del av kamin) Gick väldigt bra… Såg lätt ut. Var lätt (för novisen). En flytt av ett lag - i takt. Lagtakt.
 
*) En taklagsfest (synonym: taklagsöl, i Skåne resegille) är en traditionell fest med sitt ursprung från den tid då man tog hjälp av grannar för att bygga sitt hus. Man tackar dem som byggt genom att hålla en stor fest då taklaget är på plats, det vill säga när takstolarna rests och takåsen har lagts. Festen kallas också taklagsöl, till den gamla bemärkelsen av ”öl”, gille, kalas.

En taklagsfest ska enligt traditionen markeras med att man pyntar det nybyggda taklaget, oftast med en krans eller flagga på en gavel. Festen kan hållas uppe vid takbygget, men kan lika gärna hållas på marken eller på någon helt annan plats.

 Pynt med flaggspel (titta nog vid fönstren) dagen till ära.


En del klur och planering inför tyngdlyftet…


Vissa fick agera ankare.

Krävdes lite eget arbete i matlagandet 1.
 
Krävdes lite eget arbete i matlagandet 2.
 
Bevis på tyngdlyftarnas prestation.
 
 

 

Kommentera

Publiceras ej